Hoe vaak horen we dit: Als hij met een ander gaat, kan hij zijn koffers pakken!’. Misschien heb je het zelf ook wel eens gezegd, of gedacht. Maar hoe anders pakt het soms uit als de situatie zich (helaas) daadwerkelijk voordoet. Dan blijkt het plaatje opeens niet meer zo ‘zwart/wit’ te zijn.

De ontdekking dat je partner is vreemdgegaan, is uiterst pijnlijk. Het is alsof je wereld instort. Alles wat je samen hebt opgebouwd, lijkt opeens geen waarde meer te hebben. De basis voor elke relatie, het vertrouwen, valt weg. Daarnaast krijgt je eigendunk een enorme knauw en word je overspoeld door negatieve emoties. Verdriet en pijn.

De eerste impuls is dat je hem nooit meer wilt zien. Maar als je het voorval, de ontdekking, het verdriet en de pijn langzaam maar zeker hun plaats in je leven krijgen, kan je het wel eens anders gaan zien. Het zal van de situatie afhangen, hoe je er uiteindelijk mee omgaat. En vooral ook van de reden waarom hij is vreemdgegaan. En hoe vaak het al is voorgekomen.

Je zult jezelf veel vragen gaan stellen, het is goed om dit op te schrijven en er over na te denken.

Mocht je toch besluiten om door te gaan met de relatie dan kun je deze vragen met je partner bespreken.

  • Wat zat er “fout” in de relatie?
  • Hadden jullie nog oog en tijd voor elkaar?
  • Nam je je partner te veel als vanzelfsprekend?
  • Gaven jullie elkaar nog oprechte aandacht?
  • Hebben jullie elkaar verwaarloosd?
  • Leefden jullie langs elkaar heen? Alsof de ander onzichtbaar was?
  • Zat het seksleven in een sleur?

Een tal van vragen waar je nog geen antwoord op hebt tot je bij de laatste vraag komt; vreemdgaan vergeven of niet?

Lukt het je om hem echt te vergeven, dan staan jullie beiden weer voor een nieuwe taak. De relatie weer opbouwen, je samen afvragen waarom hij nu eigenlijk vreemd is gegaan, samen werken aan eventuele problemen en aan het wederzijdse vertrouwen. Wat je ook doet als je besluit om hem te vergeven, zul je daar wel echt van overtuigd moeten zijn. Vergeten hoeft niet, maar als wrok en haat blijven hangen, zal het moeilijk zijn om nog constructief aan jullie relatie te werken.

Uit een studie blijkt dat mannen en vrouwen even vaak vreemdgaan, maar wel om andere redenen. Vrouwen gaan vreemd omdat ze emotionele voldoening zoeken. Het meest gevaarlijke aan deze vorm van vreemdgaan is online vreemdgaan, zonder lichamelijk contact. Je raakt emotioneel betrokken bij een ander persoon en hebt je huwelijk blijkbaar al afgeschreven. Als je puur voor de seks vreemdgaat, is er minder vaak sprake van een band en berust het op een domme fout. Het is aan je partner om hierover te oordelen.

Kun je vreemdgaan vergeven?
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>